Groep 5A

edith

Welkom in groep 5a

Het project 'Onze aarde, onze zorg'

Het thema van onze groep was het tropisch regenwoud.  Op verschillende manieren hebben we hier over gesproken, gewerkt en heel veel geleerd. Er is iemand van het WNF bij ons in de klas geweest en deze mevrouw heeft de gevolgen van de ontbossing besproken.

We hebben op internet allerlei filmpjes bekeken over het tropisch regenwoud zoals: de gevaren, de dieren die er leven en de ontbossing.
De kinderen hebben veel dingen geknutseld en getekend. Ook hebben zij een bezoek gebracht aan de 'Vlinders aan de Vliet' in Leidschendam. Op de foto's kunt u zien met hoeveel inspanning en enthousiasme de kinderen aan dit thema hebben gewerkt!

PJF Got Talent

Op 21 februari mochten de kinderen van de PJF hun talenten laten zien.  En wat een talenten zijn er op de PJF ! Er werd gedanst, gezongen en voetbal-acts uitgevoerd. Uit onze groep deed 'goochelaar' Tom met zijn assistent Boris een aantal goocheltrucs. Zo kon Tom zweven boven de grond en kon hij raden welke kleur potlood Boris had getrokken, zonder dat hij de potloden had gezien. Knap hoor, Tom! Blijf vooral zo oefenen! Wie weet word jij wel de tweede Hans Klok!

Inloopochtend

De tweede inloopochtend van dit schooljaar stond gepland op 24 januari. Ouders konden een kijkje nemen in de groepen van hun kind. Zo ook in onze groep. We begonnen deze ochtend met automatiseringsspelletjes van de methode 'Met sprongen vooruit'. De spelletjes werden gespeeld samen met de ouders.
Als afsluiting van de inloopochtend deden we nog een vertrouwensspelletje van de Kanjertraining. Een kind mocht zich laten vallen in de armen van klasgenoten. Wat is het mooi om te zien dat de kinderen elkaar vertrouwen en zich zo durven te laten vallen. Ook had de juf vertrouwen in de ouders. Zij durfde zich te laten vallen in de armen van de ouders!

Kerst in onze groep
Op woensdag  13 december hebben we kerstknutsels in verschillende klassen gemaakt. De kinderen van de groepen  4 en 5 mochten van te voren kiezen wat ze wilden gaan maken. In onze groep werden er kerststerren gemaakt. Gelukkig hadden we hulp van een moeder en een oma om de kerststerren in elkaar te zetten.  Aan het eind van de ochtend gingen alle kinderen met een mooie kerstster naar hun groep terug.

Op donderdag 21 december hebben we samen met groep 5b een kerstviering in de klas gevierd. We hebben met elkaar gezongen, geluisterd naar een verhaal en hebben kinderen een gedichtje voorgelezen. Het was een fijn samenzijn.
's Avonds kwamen de kinderen  om 18.00 uur naar school om gezellig met elkaar te eten. Alle kinderen hadden of alleen of met hun ouders iets lekkers gemaakt. En wat was het feestelijk.  Er waren moeders en een zus die ons bedienden. De kinderen en de juffen hebben heerlijk gegeten en het eten is ook helemaal opgegaan. Als afsluiting van de avond gingen we naar buiten om samen met de ouders een aantal kerstliederen te zingen. Helicon verzorgde de muziek. Vervolgens gingen de kinderen  naar huis om van de kerstvakantie te gaan genieten.
Hier kunt u de foto's bekijken.

Sinterklaasfeest

Eindelijk was het zo ver,  het Sinterklaasfeest.  Eerst naar de dependance voor de intocht van Sinterklaas. Met een brandweerwagen kwam de Sint met zijn Pieten aan. Daarna gingen we naar school om het  Sinterklaasfeest te vieren met surprises. En wat hadden de kinderen hun best gedaan. Wat een mooie surprises!
Op de foto's kunt u zien wat de kinderen voor elkaar hadden gemaakt.
Het was een heel gezellige dag. Ieder kind ging met een mooie surprise en cadeautjes naar huis!

Kruidnoten bakken

Het Sinterklaasfeest maak je pas echt compleet met het bakken van heerlijke kruidnoten. Dit hebben we dan ook in de klas gedaan. In groepjes mochten de kinderen kruidnoten maken. En wat deden ze dat goed. Nadat een groep de kruidnoten hadden gemaakt, werden ze in de oven afgebakken om vervolgens lekker opgegeten te worden. Aan het eind van de ochtend hadden alle kinderen zelfgemaakte kruidnoten die heerlijk smaakten.

Rommelpiet

Vrijdag 17 november mochten de kinderen hun schoen zetten. In het weekend was Rommelpiet op school geweest. Overal stonden de schoenen, tafels waren  omgegooid, stoelen stonden scheef en schriften lagen op de grond. Rommelpiet had er echt een rommel van gemaakt. Toen de kinderen maandag op school kwamen, wisten ze niet wat ze zagen. Op de foto's is dat goed te zien.  Gelukkig was de rommel snel opgeruimd en konden de kinderen hun cadeautje uitpakken.

De kinderboekenweek

Woensdag 4 oktober was de opening van de kinderboekenweek. We hebben naar het prentenboek 'We gaan op berenjacht' geluisterd en hebben op het liedje 'Safe' gedanst.
In de klas zijn er verschillende ouders en een oma geweest die hebben voorgelezen in de klas. De kinderen hebben aandachtig geluisterd. Bedankt voor het voorlezen!

Het nieuwe schooljaar

Het nieuwe schooljaar zijn we  weer met frisse moed begonnen.  Groep 5a heeft 24 kinderen en twee juffen: Juf Edith op maandag, dinsdag en woensdag en juf Mariska op donderdag en vrijdag.
Om elkaar nog beter te leren kennen hebben we de eerste weken verschillende kennismakingsspelletjes gedaan.  Eén van de spelletjes was: Zoek samen zoveel mogelijk overeenkomsten. De kinderen kwamen tot mooie overeenkomsten, zoals allebei 8 tanden gewisseld, dezelfde kleur ogen en evenveel broertjes en zusjes.