"Het kind in de schijnwerper"
"Het kind in de schijnwerper"
Groep 3B

Beste ouders,

Welkom op de groepspagina van groep 3b!

Op Schoolreis naar Blijdorp
Wat hebben we een heerlijke dag gehad, afgelopen vrijdag. Het was prachtig weer en we hadden met elkaar erg veel zin om met de bus naar Blijdorp te gaan. 's Morgens op school nog gauw het schoolshirt aandoen en dan naar de bussen.  In Blijdorp gingen de verschillende groepjes met hun begeleiders op pad. Iedereen koos een andere route, want 'ons' groepje is de andere kinderen niet tegen gekomen. We hebben genoten van de verschillende dieren, maar ook van de vele speelplekken.
Een dag om niet snel te vergeten! Er zijn heel wat foto's gemaakt!

Afscheid juf Elise
Dinsdag 19 juni was het dan zover, het afscheid van juf Elise. Het babytje in haar buik is nu zo groot geworden dat het beter is dat juf Elise van haar welverdiende rust gaat genieten. Na de gym hebben we genoten van een high tea en  de moeder van Lyandro had gezorgd voor lekkere hapjes. De kinderen hadden met elkaar een boekje gemaakt waarin ze konden aangeven of de baby een meisje of een jongetje zou worden en hoe het zou gaan heten.
Ook waren er cadeautjes voor de kleine baby. Een heleboel kinderen hadden een foto meegebracht van toen ze zelf nog een kleine baby waren. Juf Elise mocht raden wie de babytjes waren. Soms was dat heel makkelijk en soms ook niet.
Op die 19e juni wisten we nog niet dat een week later de kleine Tom Noah Smit geboren zou worden!
Juf Elise, van harte gefeliciteerd! Thijs en Youri zaten het dichtste bij het goede antwoord. Zij dachten dat het babytje Tommie zou gaan heten.

Juffendag
Op woensdag 30 mei hebben we juffendag gevierd. We zijn in de klas begonnen met zingen en cadeautjes. Wat hebben jullie mooie dingen gemaakt en gegeven. Ontzettend bedankt! Om half 10 zijn we naar de Kievit gelopen. Daar hebben we heerlijk gespeeld. Als afkoeling kregen we een lekker ijsje. Het was een zonnige, gezellige dag! 


Project
Dinsdag 3 april is de projectperiode begonnen. Met groep 3B werken we aan het thema 'Bedreigde dieren'.
We hebben ons in de eerste week bezig gehouden met de plastic soep, die veel dieren in het water bedreigd.
Rond de school hebben we de sloten bekeken en ook daar dreef een plastic soep in. Vol enthousiasme en al gauw vol modder hebben de kinderen een heleboel vuil uit de sloten gevist.
We hebben de eerste week afgesloten met een bezoek aan Sealife.

Pasen
Donderdag 29 maart hebben wij met de klas het Paasfeest gevierd. We hebben een klein beetje gewerkt, maar ook veel gekleurd en gespeeld. Tussen de middag was er een heerlijke Paaslunch door de ouderraad verzorgd.
's Middags hebben we met de groepen 3, 4 en 5 een Paasviering gehouden.
We hebben een paar foto's gemaakt tijdens de lunch.

Voorstelling Held
Afgelopen woensdag zijn we naar de voorstelling Held geweest in 't Spectrum. Verschillende ouders hebben ons daar naar toe gebracht en ook weer opgehaald (bedankt!). De voorstelling ging over Art en Mart die in een wasserij werkten. Ze maakten een voorstelling voor hun klanten vanwege hun 75 jarig bestaan. Dit deden ze met was-kijk-dozen. In dit verhaal gaat Ezel voor het eerst de wei uit en doet per ongeluk allemaal heldendaden. Klikt u hier voor een aantal foto's.

Kaarten maken met Karen
Vrijdag 16 februari kwam Karen, de moeder van Jake bij ons in de klas om de kinderen te helpen met het maken van kaarten. Zij had hiervoor allerlei figuurtjes in onderdeeltjes uit papier gestanst. De kinderen mochten een figuurtje uitkiezen en de onderdeeltjes heel precies op een kaart plakken. Er werd serieus en zeer geconcentreerd gewerkt.  De kaarten zijn dan ook heel mooi geworden. Karen, nogmaals bedankt voor dit leuke initiatief! Voor de foto's, klikt u hier.
Techniek
In de afgelopen weken hebben we twee keer een techniekles gedaan met de kinderen. Zo hebben de kinderen een tasje gemaakt. Voordat ze een handvat aan het tasje konden maken, moesten ze van dunne draden een stevige draad maken. In groepjes van twee hebben ze gedraaid met woldraden en zo mooie handvatten gemaakt. De kinderen waren trots op hun werk.  De andere techniekles had te maken met balans. De kinderen kregen allemaal een papieren poppetje dat ze op een draad moesten laten balanceren. Algauw kwamen ze erachter dat de poppetjes niet zomaar bleven hangen. Deze moesten op bepaalde plekken verzwaard worden met klei. En toen lukte het wel.
Om van deze laatste techniekles de foto's te bekijken klikt u hier.

Letterfeest
Vrijdag 19 januari hebben we met de kinderen het letterfeest gevierd. We vierden dat de kinderen nu alle letters hebben aangeboden gekregen. Dat zijn er wel 34! Dit komt omdat wij tweeteken klanken zoals /au/, /eu/ en /ei/  en ook de lange klanken zoals /aa/, /oo/ meerekenen. De kinderen hebben dus heel veel geleerd in de eerste helft van dit schooljaar.
Wat was het leuk om te zien dat alle kinderen of zich hadden verkleed of ook wat hadden aangetrokken waar letters opstonden.
We zijn de dag begonnen met een speurtocht door de school. Er hingen 34 blaadjes met letters in de hal. Bij elke letter kregen de kinderen een vraag. Op een antwoordblad kon het antwoord worden ingevuld. De kinderen waren erg enthousiast en hebben bijna 3 kwartier rond gerend om zoveel mogelijk antwoorden te verzamelen.
Terug in de klas hebben we samen de oplossingen doorgenomen. Toen was er nog wat tijd voor het maken van een verhaaltje op de letterdoos en voor letterbingo.
's Middags kregen alle kinderen de eerste letter van hun naam en daar mochten ze iets moois van knutselen. Er werden mooie kunstwerken gemaakt.
Tot slot van deze gezellige dag kregen alle kinderen hun letterdiploma. Wilt u de foto's bekijken? Deze zijn hier te vinden.
Toost op het nieuwe jaar!
Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar! Na twee heerlijke weken kerstvakantie zijn we deze week weer gestart. Maandag hebben we met elkaar getoost op het nieuwe jaar! PROOST!


Kerstviering
Donderdag 21 december hebben wij met de kinderen een heel gezellige dag gehad. 's Morgens hebben we samen met groep 3a liedjes gezongen en geluisterd naar een mooi kerstverhaal.
's Avonds was het groot feest. Het Kerstdiner. de kinderen hadden zich er al de hele dag op verheugd. Mooi aangekleed en vol verwachting kwamen ze naar school. Op de tafel mochten ze de vaak zelf gemaakte lekkere hapjes neerzetten. Vier moeders waren er om de kinderen te bedienen. Wat was het gezellig en wat hebben we er met elkaar van genoten. Alle ouders hartelijk dank voor al het lekkers!
Na het eten, hebben we met elkaar gezongen op het schoolplein. Daarna nog even naar de klas, alle kerstwerkjes meenemen, en toen kon de kerstvakantie beginnen. Tot volgend jaar allemaal!

Kerstcircuit
Inmiddels is de klas omgetoverd in kerstsferen. De kerstboom is opgetuigd, er hangen lichtjes en de Sint is allang weer terug naar Spanje. Er wordt al flink geoefend met het zingen van kerstliedjes. Vandaag konden de eerste kinderen een start maken met het maken van kerstknutsels, terwijl de rest van de groep andere taken te doen kreeg. Wat ze aan het maken zijn kunt u zien op deze foto's.5 december
Eindelijk was het dan zover, 5 december! 's Morgens hebben we met z'n allen Sinterklaas welkom geheten op het plein van de dependance. De kinderen hebben enthousiast gezongen voor de Sint en daarna zijn we in een lange stoet teruggelopen naar school. Daar aangekomen hebben we eerst juf Elise in het zonnetje gezet. Want op deze bijzondere dag was ook zij jarig, sámen met Lyandro. De kinderen hebben voor haar allemaal een koffertje gekleurd en daar hebben we een lange slinger van gemaakt. Ook had iedereen iets meegebracht wat juf Elise mee kan nemen op haar reizen.
De rest van de dag is gevuld met een bezoek aan de Sint, pietenbingo met kruidnootjes en lekker spelen.
Voor de foto's van deze feestdag klikt u hier.

Pietengym
Vrijdag 1 december hebben de kids een superleuke pietengym gehad van meester Mitch. Zo konden de kinderen over de daken klimmen, met de boot overvaren en van dak tot dak springen met behulp van de rekstok.
Ze hebben veel plezier gehad met elkaar! Check hier de foto's.


Kruidnootjes maken
Vandaag, 30 november,  hebben de kinderen onder leiding van de moeders van Lyandro en Youri allemaal kruidnootjes gemaakt. Grote, kleine, ronde en gebutste, het is een heerlijke diversiteit van kruidnootjes geworden. De mama's hebben de kruidnootjes mee naar huis genomen om te bakken. Dat wordt dus lekker smullen morgen!
Voor de foto's klikt u hier.Workshop Sinterklaas zonder baard!
Donderdag 23 november kwam Sanne de bakker naar onze school. Zij is de auteur van het boek: 'Sinterklaas zonder baard'. In een interactieve workshop las zij voor uit het boek, zong liedjes met ons en liet de kinderen een prachtige Sinterklaasbaard  maken. Al scanderend "Wij willen een baard, wij willen een baard!!" zijn alle kinderen op het podium op de foto gegaan.
We kijken terug op een heel geslaagde en gezellige workshop.
Wilt u met ons meekijken, klik dan op deze link.Sint Circuit
De komende weken  zijn er 5 activiteiten waar de kinderen tijdens de vrije speelmomenten bezig kunnen zijn. Zo is er een winkeltje, kunnen ze verven of knutselen, met de kralenplank spelen of een brief schrijven aan de Sint. We hebben een paar foto's gemaakt om u een indruk te geven.

Rommelpiet
Het zal u niet zijn ontgaan dat de Sint weer in het land is. Vorige week hebben we met de kinderen al naar het Sinterklaasjournaal gekeken en hebben de kinderen enthousiast Sinterklaasliedjes gezongen. Afgelopen vrijdag mochten ze hun schoen zetten. Spannend natuurlijk, want zouden er wel genoeg tekeningen in je schoen zitten om de Sint gunstig te stemmen? Sommige kinderen namen het zekere voor het onzekere en zijn direct een massaproductie gestart. Zo zaten er in één van de schoenen wel 11 tekeningen! Andere kinderen waren weer heel oplettend en zorgden ervoor dat er in ieder geval in élke schoen minstens één tekening kwam te zitten.
Vanmorgen bleek dat niet alleen de Sint was langs gekomen, maar ook de Rommelpieten!
Wat een bende was het zeg, in de klas en op de gang. Alle luizenzakken van de kapstok af, tafels omver, laatjes op zijn kop, wat een toestand! Gelukkig hebben de kinderen allemaal geholpen om alles weer netjes op te ruimen.
Daarna nog even de tijd om met het cadeautje te spelen en toen weer gewoon aan de slag!
Wilt u mee genieten van de chaos, klik dan op deze link.

Samenwerken
Tijdens het leren lezen krijgen de kinderen de kans om met elkaar woorden te verzinnen met de nieuwe letter van de dag. In dit geval de 'w'. Ze mogen zoveel mogelijk woorden verzinnen en opschrijven. Ze kunnen daarbij hun klikklakboekje gebruiken, maar het mag ook zonder. Iedereen kan meedoen op zijn eigen niveau.
Hierbij een foto van elk groepje.
Start Schooljaar
Regelmatig zullen wij u via deze pagina op de hoogte houden van het wel en wee in groep 3. De kinderen zijn enthousiast van start gegaan met leren lezen en kennen inmiddels al 4 letters.
De komende weken voeren we het tempo nog een beetje op en tegen de Kerst kunnen ze al lezen!
Daarnaast wordt er ook nog gespeeld, geknutseld en gegymd.
De eerste verjaardag is gevierd. Jake is afgelopen zaterdag 6 jaar geworden.
We hebben met elkaar een presentatie bezocht van Mad Science en we zijn naar de kerk geweest voor de startdienst.
Al met al een behoorlijk druk programma. Als u de foto's wilt bekijken kunt u ze vinden  via 'Albumoverzicht' of u gebruikt deze link. Veel kijkplezier gewenst!
Een kijkje binnen
Ga naar het albumoverzicht