"Het kind in de schijnwerper"
"Het kind in de schijnwerper"
Groep 1B

moestuin op Biesland Hoeve


Welkom op de pagina van groep 1b!


Julian - Sanah - Hielke - Aimée - Keano - Charella - Giorgio
Xavi - Puk - Jeremy - Anne - Owyn - Feline
Tara - Thijmen - Yesha - Brian - Vince
Kiyona - Logan - Zoya - Mike
Tycho -Krista - Bas
Brent- Pim
Senna

Vrijdag 29 juni 2018 - Schoolreis
Het einde van het schooljaar komt al in zicht! 
We hebben alweer twee thema's afgerond, namelijk thema 'de Ruimte' en thema 'Dierentuin'. Wat hebben we ervan genoten!
Er is zoveel aan bod gekomen! . Er is vanalles gebouwd, we zijn met de raket de ruimte in gegaan en natuurlijk hebben we genoten van onze dierentuinhoek. Bij een dierentuin hoort een restaurant en dus gingen de kinderen uit de huishoek regelmatig op bezoek in de dierentuin en/of het restaurant.
Er kwam een 'wandelende' tak in de klas die honger had maar alleen blaadjes mocht eten waar woorden op stonden met de letter b. Er was een nijlpaard dat op de trap had gepoept (begrippen als eerste, tweede t/m zesde maar ook eerste en laatste kwamen aan bod). En we moesten een aap helpen om van de ene kant van het touw naar de andere kant te slingeren. Hij kon alleen maar verder slingeren als we bij iedere vraag 10 antwoorden konden geven.
Thema dierentuin hebben we vandaag afgesloten met de schoolreis naar Blijdorp. Voor veel kinderen en ouders een spannende dag maar ook voor de leerkrachten. Gelukkig is het allemaal goed (nee, niet vlekkeloos ;-)) verlopen en konden we alle kinderen moe maar veilig overhandigen aan hun ouders! Natuurlijk hebben we de hulp van de begeleiders daar hard voor nodig gehad!! Bedankt Laura, Vanessa, Marleen, Irma, Davey, Lydia, meester Kick en juf Jerney voor deze leuke dag!

Groep 1B->Thema De Ruimte


In onderstaand album themafoto's maar ook de schoolreisfoto's die zijn gemaakt door Laura (moeder Logan). We hopen nog meer foto's te ontvangen van andere ouders.

Groep 1B->Thema Dierentuin en Schoolreis

Woensdag 24 april 2018 - Koningsspelen
Wat hadden de kinderen er zin in vandaag.
Als u de link aanklikt, krijgt u een indruk van hoe het geweest is.
Dit is een selectie van de foto's, die deze ochtend gemaakt zijn.
Bij deze wil ik alle ouders die geholpen hebben erg bedanken!!

Vrijdag 20 april 2018 - Project-foto's en 'Busy boxes'
Deze week hebben we het weer helemaal 'druk' gehad met vanalles en nog wat! Natuurlijk zijn we in de weer geweest met de moederdagcadeautjes maar daar verklappen we natuurlijk nog niets over!
Veel kinderen hebben al wat zaadjes geplant samen met meester Kick. Hier en daar komen er al plantjes op en dat is genieten! Iedere dag wordt er even gekeken of er iets gegroeid is en zoja wat.
Op de gang staat (sinds de start van het project) een groentewinkeltje. De kinderen uit de huishoek mogen daar boodschappen gaan doen en dat is me daar leuk en gezellig! De groentewinkel doet goede zaken ;-). En intussen zijn we met allerlei dingen bezig: rollenspel/sociale interactie, omgaan met geld, wegen, hoeveelheden, getallen en het herkennen daarvan maar ook met woordenschat en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Verder hebben we allemaal een fruitschaal gemaakt: eerst de schaal bestempelen met verf en een kurk en daarna fruit (na)tekenen/omtrekken of afbeeldingen van fruit inkleuren. De meeste kinderen knipten het fruit zelf uit, anderen deden het samen met de juf en enkele kinderen hebben dat 'uitbesteed' aan de juf.

Naast dit alles hebben we ook iets nieuws in de klas: busy boxes. 
Dit zijn (kleine) doosjes met spelletjes erin. Met zo'n doosje speel je in je eentje en ze zijn bedoeld om jezelf 'busy' te houden op een momentje dat je moet wachten. Bijvoorbeeld na het eten.
Deze busy boxes zijn wel speciaal dus we spelen er niet iedere dag mee want dan wordt het zo gewoon dat het niet leuk en bijzonder meer is. Er zijn heel veel verschillende spelletjes!

Deze week stond er ook een les gepland die te maken had met schaduw. En wat hadden we daar toch geweldig weer voor! 
Om hier iets meer diepgang aan te geven, hebben we houten en plastic boerderijdieren mee naar buiten genomen en deze op een vel papier gezet. Daarna konden de kinderen de schaduw van het dier omtrekken. Dat was nog best lastig want al snel zit je jezelf in de weg ;-) Maar dat mocht de pret zeker niet drukken: wát een betrokkenheid!

Op de foto's vindt u onder andere de introductie van de busy boxes. De kinderen mochten nu natuurlijk wel allemaal tegelijk even spelen om de spulletjes te leren kennen.
Er zijn uiteraard nog meer foto's in het album te vinden.


Groep 1B->Project

Woensdag 11 april 2018 - Bezoek aan de Bieslandhoeve (Delfgauw)
Vandaag zijn de kinderen van groep 1b naar Hoeve Biesland geweest.
Ze hebben daar een (biologische) moestuin.
Dit bezoekje past prima in ons (project)thema: "eten van de boer"
Alles wat in de moestuin groeit kun je in de Weiland winkel kopen. De kinderen mochten met de letter die bij het "oogstveld" stond groente en fruit bedenken. Dat lukte heel aardig.
De plantjes zijn nu nog wel erg klein, met zelfs een wit doek erover tegen de nu nog koude nachten.
Over een poosje kan de groenteboerin van alles oogsten.
Het was een gezellige ochtend.


Groep 1B->Bieslandhoeve

Donderdag 29 maart 2018 - Paasfeest!
Vandaag hebben we met elkaar het Paasfeest gevierd. We startten de dag gewoon in de groep maar na het spelen en werken gingen we naar de hal, samen met de andere kleutergroepen. Daar vierden we met elkaar het Paasfeest. We zongen Paasliedjes en hoorden het Paasverhaal.
Na deze viering gingen speelden we nog even buiten en toen was het al tijd voor de Paaslunch. De mama van Charella hielp mee om alles klaar te zetten en de ouderraad bracht allemaal lekkers voor de lunch in de groep.
Wat hebben we zitten smullen met elkaar en wat was het gezellig!


Groep 1B->Paasviering 2018

Vrijdag 23 maart 2018 - Boerderij 't Geertje
Omdat we over jonge dieren werken, mochten we vandaag met alle kleutergroepen naar boerderij 't Geertje. Het was best koud maar daar lieten wij ons niet door weerhouden! We hebben ontzettend genoten van dit bezoekje. Er waren allerlei jonge dieren te zien, bij sommige dieren mochten we in het hok en voor ieder kind die dat wilde, was er een flesje melk om aan de geitjes te geven. Voor sommige kinderen was dat wel een beetje spannend maar de meeste kinderen vonden het erg leuk om een flesje te geven. Wat kunnen die geitjes hard aan dat speentje trekken zeg! 
Super fijn dat zoveel ouders bereid waren om te rijden en een groepje kinderen te begeleiden!
In onderstaand album vindt u foto's gemaakt door de moeder van Logan en door juf Jenneke.
Groep 1B->T Geertje


 
Thema Sprookjes (Modeshow ) en mooie bouw-/kunstwerken
We hebben in de afgelopen periode afscheid genomen van juf Elise en voor haar hadden we een mooie handjes-krans geknutseld zodat ze nog vaak aan ons kan denken.
Om het feestje compleet te maken hebben we nog lekker een disco gehouden in de klas, mèt polonaise!

We hebben het thema Sprookjes afgesloten met een ware modeshow op onze 'catwalk' in de klas. Inclusief mooie discolichten en muziek. Alle kinderen die dat wilden, mochten over de catwalk lopen en poseren.

Er zijn weer prachtige bouwwerken gemaakt, op het podium in de gang, in de bouwhoek maar ook op tafel. Verder is er druk gepuzzeld en worden er mooie creaties gemaakt op de kralenplanken.
Ook hebben we een aantal letter-detectives in onze klas. Zij zoeken (in tijdschriften), met een vergrootglas, naar de letter van de week.
Tussen de foto's vindt u ook een foto van een handjeskrans met witte handjes. We vonden die voor juf Elise zó mooi geworden, dat we er ook eentje voor juf Ingeborg hebben gemaakt. Ze heeft ons gemaild dat ze hem erg mooi vindt en dat hij thuis voor het raam hangt.

En... we zijn alweer een tijdje geleden gestart met de spelletjesochtend op woensdag. De kinderen vinden het erg leuk en gezellig en daarnaast is het ook nog eens heel leerzaam.
Fijn dat er iedere keer voldoende ouders zijn om te helpen!

In onderstaand album vindt u vele foto's! Geniet ervan!

Groep 1B->Diversen


Maandag 19 februari 2018 - Reuzen gemaakt
Deze week sluiten we het thema: sprookjes alweer af!
Maar we wilden nog wel reuzen maken.
Vandaag hebben we die in groepjes gemaakt!!
De kleuren groepjes gingen bij elkaar zitten en 1 kind mocht op een stuk behangpapier gaan liggen.
Dat was de reus.
De kinderen moesten overleggen wie wat ging in kleuren met wasco.
Het was een gezellig gekwebbel.
Er hangen nu 5 reuzen in onze klas.
 
Klik hier voor de foto's

Vrijdag 26 januari 2018 - Op handen gedragen
Vandaag was het weer de hoogste tijd om aan de slag te gaan met de Kanjertraining! We hebben deze oefening al eerder gedaan maar toen lukte het niet zo goed dus nu een beetje een aangepaste variant geprobeerd.
De oefening heet: "Op Handen Gedragen". Bij ons was het meer "Op een dekentje gedragen." maar het principe blijft gelijk.
De kinderen mochten juf op gaan tillen. Voordat we dat konden gaan proberen moesten we natuurlijk wel even goed weten of iedereen 'te vertrouwen' was en zijn/haar witte pet op had gezet. Als je de witte pet op hebt, ben je namelijk te vertrouwen. Er werd goed samengewerkt: een leeg plekje, daar werd een kind naartoe verwezen zodat aan alle kanten voldoende kinderen stonden. We telden af en daar ging ik... zo de lucht in! En ook legden de kinderen mij weer voorzichtig op de grond.
Daarna was het de beurt aan een aantal kinderen om 'op een dekentje gedragen' te worden. Iedere keer mochten er 8 kinderen tillen en checkten we even of iedereen te vertrouwen was. 
Via de link kunt hier wat foto's van terugzien.

Verder zijn we nog aan het werken over winter(kleding). We hebben allemaal wanten en een shawl gemaakt. Volgende week gaan we nog een muts maken en dan sluiten we dit thema alweer af.
We hebben deze week het liedje 'Sneeuwballen gooien' geleerd wat hier terug te luisteren is: https://www.zappelin.nl/apennoten/videos/WO_KN_12222804.
Met Engels zijn we bezig geweest met de woorden: Snowman, snowball. push, slide, sled, ski, skate, snowboard, throw en ice rink. Wie weet hebben ze er iets van onthouden?

Groep 1B->Op Handen Gedragen


Maandag 15 januari 2018 - Borre
Wat vliegt de tijd.... We zijn alweer begonnen aan de tweede schoolweek na de kerstvakantie. We hopen dat iedereen van de vakantie heeft kunnen genieten en bij heeft kunnen tanken. Helaas geldt dat niet voor alle kinderen want we hebben de afgelopen dagen steeds een aantal zieke kinderen in onze groep en vandaag zelfs een zieke juf. We hopen natuurlijk dat iedereen weer snel de oude is!

We hebben vandaag de verjaardag gevierd van Owyn maar zijn ook begonnen met het thema winterkleding. En met al die zieken kunnen we wel wat extra warme kleding gebruiken natuurlijk! ;-)
We zijn begonnen met het liedje "Dat is Winter" (ook te vinden op YouTube).
De kinderen zijn vandaag begonnen met het maken van (papieren) wanten. Lijkt simpel maar dat valt nog niet echt mee want als je een paar wanten gaat kopen in de winkel, krijg je, als het goed is, twee dezelfde wanten mee... En om twee dezelfde wanten te maken is nog niet zo makkelijk. Toch gingen er al heel wat kinderen enthousiast aan de slag en ziet het er in de klas al heel leuk uit op het prikbord!
Op het prikbord hangen niet alleen wanten maar ook mooie Borre-verftekeningen. Borre gaat vanaf morgen mee logeren! Alle kinderen mogen Borre een keertje mee naar huis nemen en met hem (en u) een leuk boekje uitkiezen om samen te lezen. Hierover heeft u al kunnen lezen in de mail.

Verder hebben we afgelopen week ook weer allerlei activiteiten rondom rekenen gedaan. Zo hebben we een aantal kinderen midden in de kring op tafel gezet ("Oh, juf, dat mag toch niet??") en mochten de andere kinderen 'schatten' of het meer of minder dan  9 kinderen waren, want 9 is namelijk het getal van de week. En dat deden we natuurlijk niet alleen maar met het getal 9.
Maar Borre wilde ook nog wel iets leren: hij wilde kleuren maar wel met het langste potlood dat we in de klas hadden. Dat werd dus flink aan de slag met meten en zo kwamen we er natuurlijk ook achter welk potlood het kortst was . En ja, toen kwamen we ook potloden tegen die even lang waren. 

Tot slot nog een foto van Giorgio die heel trots is op wat hij bouwde in de bouwhoek vandaag. Nog snel voordat hij naar de bso moest op de foto!

Groep 1B->Winter

 


Donderdag 21 december 2017 - Kerstviering
Wat hadden we een gezellige dag vandaag! Vanmorgen begonnen we de dag anders dan anders. Normaal gesproken staan er op donderdag spelletjes kaar voor de inloop maar dit keer stond de kring klaar. We gingen namelijk het kerstfeest vieren met elkaar! We zongen kerstliedjes en hoorden het kerstverhaal van Opa Knoest. Via email ontvangt u de liturgie van de kerstviering.
Daarna hebben we gewoon gepeeld en gewerkt. Er waren nog een paar kinderen die hun kerststal niet af hadden en een aantal kinderen mochten nog een glazen potje versieren voor bij het kerstdiner.
Natuurlijk speelden we ook gewoon buiten maar 's middags, na de lunch hebben we naar een musical gekeken van Nijntje en nog wat andere winterse filmpjes. Even lekker ontspannen want wat zijn we moe met zijn allen.
We sloten de dag buiten af. Eerst speelden we nog lekker buiten en daarna zongen we met alle kleutergroepen op het kleuterplein voor de bewoners van de woningen boven de school. We hadden hen uitgenodigd om op de galerij te komen luisteren naar ons. We kregen veel applaus! Wij vonden het zo leuk dat we hopen dit volgend jaar weer te kunnen doen!

Zo tegen zessen kwamen alle kinderen weer binnen druppelen op school. De tafels waren gezellig gedekt en alle kinderen hadden iets meegenomen. Wauw, wat had iedereen zijn/haar best gedaan! We kregen pizza's in stervorm, kerstbomen van komkommer, lekkere kipworstjes, bladerdeeghapjes, gehaktballetjes, pannenkoekspiesjes, cakejes, chocola en nog veel meer! 
De vader van Owyn, de vader van Hielke, de moeder van Puk en de moeder van Brent waren in de klas om als obers en serveersters langs te komen met al dat lekkers.
Wat was het gezellig en wat werd er gesmuld! Toen alle buikjes vol zaten, gingen we naar het schoolplein. Daar stond Helicon op ons te wachten en onder begeleiding van hen, zongen we, samen met heel veel ouders, kerstliedjes,

We kijken terug op een heerlijke dag en willen alle ouders bedanken voor hun hulp! Een hele fijne vakantie voor iedereen gewenst, fijne feestdagen en rust lekker uit!
Tot in het nieuwe jaar!

De klas is klaar voor het diner!

Groep 1B->Kerstviering

 


Vrijdag 8 december 2017 - Thema Kerst
Sint heeft zijn hielen nog maar net gelicht of we gaan meteen door met het thema kerst! We zijn begonnen met het maken van een woordveld: welke woorden weten we allemaal die met kerst te maken hebben? Het woordveld vind u achterin de klas.
Daarnaast staat de boom in de klas en heeft ieder kind er een bal in mogen hangen. 
We zijn begonnen met een vouwwerkje en zijn ook al kerstballen aan het vingerverven. Daarnaast is er een kerstboom in de klas met daarop getekende ballen met getallen. Hier mogen de kinderen stukjes op leggen om de ballen te vullen. Sommige kinderen kunnen de bal vullen met het aantal stukjes dat gelijk is aan het getal en voor andere kinderen is dat nog wat lastig. Zij vullen de ballen met het aantal stukjes dat zij leuk vinden.
Hier alvast de eerste foto's. Dit album zal vast nog worden aangevuld de komende weken.

Groep 1B->Kerst 1Vrijdag 1 december 2017 - Pietenochtend (29/11) en Pietengym

Woensdag was weer een bijzonder leuke dag! We hadden namelijk Pietenochtend. En dat was hard werken: "pepernoten" sjoelen, kruidnoten maken, memory spelen, een Pietenhuis bouwen, een pietenmuts maken en gelukkig ook wat relax-momentjes tijdens het kijken van een Sint-filmpje en het voorlezen van een Sinterklaasboek en gelukkig ook eet- en drinkpauze!
Daar zijn natuurlijk foto's van! U vindt ze onderaan dit bericht. En iedereen die geholpen heeft om deze ochtend mogelijk te maken: BEDANKT!

En dan was er vandaag Pietengym! We gingen zo stil als Pietjes kunnen sluipen, met een (denkbeeldige) zak op onze rug naar de gymzaal. Daar moesten we op daken klimmen, cadeautjes in de schoorsteen gooien, over de nok van een dak lopen, van dak naar dak springen maar natuurlijk ook van een dak naar een lager dak springen, klimmen, glijden en niet te vergeten, een koprol maken. Jaja, Piet zijn is niet niks hoor papa's en mama's! Toen we allemaal klaar waren, heeft juf de foto's naar de Pieten ge-appt en gelukkig had iedereen een Pietendiploma verdient! Wat een knappe kinderen zijn het toch!
U mag natuurlijk ook van de foto's meegenieten.

Daarnaast hebben we ook nog leuke taal- en rekenactiviteiten gedaan met kleine Pietenzakjes en kruidnoten (teldopjes): ieder kind kreeg een zakje met daarin kruidnoten òf een kaartje met een getal of turfbeeld van een getal erop. De kinderen moesten het kind of de kinderen opzoeken die hetzelfde aantal/getal had. Dat was nog best moeilijk want... hoeveel kruidnoten zaten er nou in mijn zakje? En... hoe ziet het getal er nou uit dat bij die kruidnoten hoort? Met wat hulp kwam iedereen er gelukkig uit!
We maakten ook woordenzakjes: juf zei een zin en de kinderen mochten dan tellen hoeveel woorden er in die zin zaten. Ieder woord kreeg een eigen zakje. Lastig hieraan is om te ontdekken dat zinnen uit losse woorden bestaan en dat die losse woorden dus samen een zin vormen. En voor veel kinderen is "de boot" (nog) één woord. We hopen door dit soort activiteiten inzichtelijk te maken dat het dus losse woorden zijn.

En nu snel naar de foto's!
Fijn weekend!

Groep 1B->Pietenochtend en -gym

 


Vrijdag 24 november 2017 - Thema Herfst en Sinterklaas

De afgelopen periode hebben we verschillende kinderen mogen verwelkomen in de klas:  Pim en Bas zijn al volledig gestart en vandaag is Brent 4 geworden. Hij begint maandag! Welkom allemaal.

Het is alweer een tijdje geleden dat er nieuwe foto's op de website zijn gekomen maar hier is dan toch weer een leuk 'album'. In dit album vindt u verschillende foto's terug. Hierbij een toelichting...
De Kanjertraining staat onder andere in het teken van 'vertrouwen'. We willen graag dat alle kinderen te vertrouwen zijn. Een oefening daarbij is: elkaar optillen. Je moet dan te vertrouwen zijn want je mag diegene uiteraard niet laten vallen! Omdat ik de kinderen vertrouw, mochten zij proberen om mij op te tillen. Dat viel nog niet zo mee ;-). De eerste keer lukte het echt niet, toen hebben we Kiyona geprobeerd en dat lukte wel! Daarna nog een keertje de juf proberen en jawel... Het lukte! Maar moeilijk was het wel. Binnenkort maar weer eens proberen.

Natuurlijk is er ook flink gespeeld en hard gewerkt! In de huishoek werd gezellig gepicknickt, in de bouwhoek bouwde onder andere Owyn mooie bouwvoorbeelden na en we knutselden een herfstboom maar ook een spin in een web.

De fijne motoriek oefenden we ook door één kind te kiezen dat het egeltje was. Andere kinderen mochten dan stekels (knijpers) op de rug van het egeltje bevestigen. De egel moest dan raden hoeveel stekels hij of zij had. 
We hadden ook gelamineerde egels die geen stekels hebben maar wel een getal aan de ene kant en stipjes op de andere kant. Iedere egel moet het aantal stekels (knijpers) krijgen dat gelijk is aan het getal en de stipjes. 
Ook stond er een soort blauwe boom waar pompoms in/op gelegd konden worden met een pincet. Het was daarbij de bedoeling dat de kleur van de pompom overeen kwam met het stokje (takje) van de 'boom'.
Een ander goed spelletje voor de fijne motoriek is het dienblad met daarin eikeltjes en paddestoeltjes. Met de dobbelsten rollen en dan hetzelfde getal zoeken in één van de 6 kleine vakjes van het dienblad. en vervolgens met de pincet daar een paddestoel of eikeltje in leggen.

En toen kwam afgelopen weekend Sinterklaas alweer aan in Nederland. We volgen het Sinterklaasjournaal en daarnaast spelen we om de beurt in de boot op de gang. Ook kunnen we nu verkleedkleren aantrekken in de huishoek en daar ook als Piet schoentjes vullen ;-).
Daarnaast hebben we een schrijf-/letterhoek geopend die ook past bij het thema Sinterklaas. 
We verfden de stoomboot, veel kinderen hebben al een zak gevuld met de cadeautjes die ze graag willen. Hiervoor knippen ze hun wensen uit allerlei catalogi en folders. Zo wordt het knippen (en plakken) weer goed geoefend!
Sinterklaas krijgt binnenkort ook van elk kind een dit-ben-ik tekening, speciaal in Sint-stijl.

Donderdagavond laat, na de voortgangsgesprekken, kwam er nog een Piet op bezoek en die had voor ieder kind een zakje kruidnootjes bij zich! Die hebben we lekker op zitten snoepen tijdens het kijken naar Koekeloere.

Veel plezier bij het kijken van de foto's!

Sint Mike en Piet Sanah

Groep 1B->Thema Herfst en Sinterklaas

 


Dinsdag 10 oktober 2017 - Voorstelling

Groep 1B->Voorstelling Spectrum Bergschenhoek

 

Vrijdag 6 oktober 2017 - Help! Muizen in de klas....
Muizen??? Ja ècht!!
De ochtend begon lekker rustig... Iedereen probeerde zichzelf te tekenen, de zogenaamde Dit-ben-ik-tekening en daarna gingen we in de kring. De moeder van Tycho kwam gezellig voorlezen. Alleen waren het wel een beetje vieze verhaaltjes. Het ging namelijk over de poepfabriek. Maar daar genoten de kinderen van (en dat kunt u terugzien op de foto's)!.

Daarna kabbelde de kring een beetje verder maar toen juf Jenneke een la open deed.... aaaaaaahhhhh MUIZEN!
Het thema van de kinderboekenweek is Griezelen maar wij hebben dat iets anders geïnterpreteerd en praten over waar je bang voor bent... Nou, bang was juf Jenneke! Ze stond meteen op tafel, alle kinderen MOESTEN op hun stoel gaan staan en Julian (die zat het dichtst bij de deur) moest juf Jerney gaan halen...
Gelukkig kwamen juf Jerney en Zoya er al snel achter dat het geen èchte muizen waren.... Gelukkig! De hartslag en bloeddruk van juf Jenneke daalde weer wat en ze durfde er toen ook best eentje vast te houden. Alleen... wat een rare muizen waren dat... Allerlei kleurtjes, stippen, strepen... We konden zo zien wie familie van elkaar waren en dus hebben we de muizen met stippen op hun rug allemaal op een rij gelegd. We ontdekten dat de muizen allemaal een ander aantal stippen op hun rug hadden en hebben geprobeerd ze op volgorde te leggen. Zo leerden we de begrippen meer en minder maar ook: welke muis moet hier nog tussen, bijvoorbeeld tussen de muis met 3 en de muis met 5 stippen. Dat is voor sommige kinderen nog best moeilijk, andere kinderen weten dat al heel goed.
Het was een erg leuke les!
Aansluitend heeft juf Elise met nog een aantal kinderen individueel spelletjes gedaan met de muizen en andere kinderen hebben lekker gewerkt of heerlijk gespeeld. U kunt meegenieten via de foto's.


Groep 1B->Help! Muizen


Kinderboekenweek 2017
Afgelopen woensdag (4 oktober) hebben we samen met alle groepen 1, 2, 3, 4, en 5 de kinderboekenweek geopend. Het thema is griezelen maar dat vinden we eigenlijk iets tè griezelig (we willen niet dat de kinderen niet durven te gaan slapen natuurlijk...). Daarom zijn we begonnen met het boek "Wij gaan op berenjacht".  Dit boek werd ook voorgelezen tijdens de opening van de kinderboekenweek en dus kenden de kinderen het al best goed en konden goed mee bewegen met: zwieperdezwiep, sluiperdesluip en nog meer.
Vorige week hebben we dan ook al een aantal beren gemaakt: een beer geknutseld die in het gras zit. Daarbij gaan de kinderen goed nadenken hoe een beer eruit ziet: waar zitten zijn oren, waar zit zijn neus, enz. Ook hebben we bij schrijfdans met grote cirkels en kleinere cirkels een beer gemaakt.
Woensdag zijn we met nòg een berenwerkje begonnen: een beer verven maar niet zomaar verven... nee, met een vork. Eigenlijk is het meer stempelen met de vork.
Na dit werkje hebben we even genoeg beren gezien (gelukkig niet op de weg ;-)) en gaan we ons richten op andere boeken.
Deze en volgende week komen er ook verschillende ouders voorlezen in de klas. De mama van Charella heeft het spits afgebeten afgelopen woensdag en morgen (vrijdag) komt de mama van Tycho voorlezen. Dat vinden we allemaal erg leuk!

In de afgelopen twee weken zijn er ook weer een aantal nieuwe kinderen bij ons in de klas gestart met wennen. Zo mogen we, na Giorgio, nu Vince en Feline welkom heten bij ons in de groep!

Als u de foto's bekijkt, kunt  u de opening van de kinderboekenweek zien maar ook meegenieten van een aantal kinderen aan het werken of spelen. Zo zeiden Julian en Tara tijdens het spelen in de bouwhoek "Juf, kijk eens: we hebben de boot van Jezus gebouwd!" (De Ark van Noach). Dat is genieten!
Groep 1B->Kinderboekenweek


 

Thema Vriendjes (22 september 2017)
Vandaag hebben we het eerste thema van dit schooljaar alweer afgesloten.
Blauwtje en geeltje (samen groentje) mochten mee naar huis en de werkjes van Jip en Janneke komen in het plakboek.
We hebben een inloop gehad waarbij alle ouders welkom waren en we een stukje Kanjertraining hebben gedaan. Vanmorgen kwam er ook een nieuw jongetje wennen: Giorgio. Welkom op school Giorgio!
Daarnaast hebben we juf Elise welkom mogen heten in onze klas. Zij komt de komende tijd stage lopen op donderdag en vrijdag.

Naast al het werken (we kennen nu de vormen cirkel en vierkant, de kleuren rood en geel en het cijfer 1), hebben we het liedje 'Een aapje in de slagroom' geleerd en het Sambaballenlied herhaald. 
Met de Kanjertraining leren we om voor onszelf op te komen. We richten ons op duidelijk spreken en daarbij zelfverzekerd staan (ons mannetje staan ;-)).

Naast al het leren, is er ook veel tijd om te spelen en ook daar leren we veel van. In de bouwhoek proberen we stevige bouwwerken te bouwen en als we iets moois hebben gebouwd, dan mag dat blijven staan.
We besteden ook veel tijd aan samen spelen en samen delen en samenwerken.
Via deze link vindt u alle foto's die bij het afgelopen thema horen:
Groep 1B->Thema VriendjesThema Vriendjes
We hebben al hard gewerkt de afgelopen weken. Heeft u onze werkjes al zien hangen? 
Het thema is vriendjes. We hebben met elkaar een woordveld gemaakt: wat weten we allemaal over vriendjes en vriendjes zijn?
We hoorden over Blauwtje en Geeltje. In het boekje dat we lazen werden ze vriendjes en zo werd Groentje ' geboren'. Natuurlijk hebben we dat zelf ook uitgeprobeerd en zijn we blauwtje en geeltje gaan verven. Inderdaad kregen we Groentje. Wat een verwondering!
Ook Jip en Janneke zijn vriendjes en daar zijn veel verhaaltjes over. We hebben Jip of Janneke op een vel papier gekregen en gingen hen kleding aan geven. Dat deden we door middel van het scheuren van stukjes gekleurd papier. Het scheuren is voor veel kinderen nog best lastig: ze willen het papier uit elkaar ' trekken'. Dit gaan we de komende tijd dus vaker oefenen.
We zijn ook al bezig met kleuren. De eerste weken stond de kleur rood centraal en deze week is dat de kleur geel. De kinderen hebben allerlei spulletjes gezocht in de klas die geel zijn.
Wat ook een leuke les was, was de muziekles. Vorige week hebben we het ' Sambaballenlied'  geleerd. En wat een mooie gelegenheid om met een echte sambabal te ' shaken'. 
Via onderstaande link kunt u een aantal foto's zien van waar we allemaal mee bezig zijn.

 

 

 
De eerste schoolweek van het schooljaar 2017-2018 - 24 augustus
We zijn gestart! Leuk maar ook spannend... twee nieuwe juffen en veel nieuwe kinderen in de klas. Maar juf Martina en juf Jenneke verwachten dat het helemaal goed gaat komen!

Hier een fotoimpressie van de afgelopen dagen: Groep 1B->Eerste schoolweek


 
Een kijkje binnen
Ga naar het albumoverzicht